zo 6 oktober 2013

12.30  - 17.00
Prijs:
 Gratis deelname

Stichting Oude Drentse Kerken bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een boeiende (fiets)tocht langs 5 kerken in Oost Drenthe. Met muziek, rondleidingen, tentoonstellingen en een hapje/drankje. Toegang is gratis.

Drenthe heeft een groot aantal monumentale, soms zelfs middeleeuwse, kerkgebouwen. Ze vormen al eeuwen het hart van de dorpen en bepalen niet zelden prachtige silhouetten van onze woonomgeving. De afgelopen jaren zorgde de ontkerkelijking dat kerkvoogdijen het steeds lastiger kregen om hun kerken financieel en bestuurlijk rond te zetten. De positie van vele kerken wordt door minder onderhoud en minder gebruik meer en meer kwetsbaar.
Stichting Oude Drentse Kerken werd in 2003, op initiatief van Het Drentse Landschap, opgericht om zich in te zetten voor het behoud van deze waardevolle boegbeelden van onze geschiedenis.

Dit jaar bestaat de stichting alweer 10 jaar. In die tijd heeft ze vier kerken onder haar hoede gekregen, te weten ’t Kleine kerkje in Gieterveen, synagoge Zuidlaren, Hervormde Kerk Bovensmilde en Hervormde Kerk Eext.
Zij willen graag samen met u het 2e lustrum van de nog jonge stichting vieren. Daarom vinden er op zondag 6 oktober in de kerken allerlei activiteiten plaats. Het lustrumprogramma is gevarieerd en verrassend. Met vooral veel muziek, maar ook met lekkere hapjes en drankjes.

Kom langs en geniet samen met ons van deze prachtige monumentjes van weleer.

Locaties: Synagoge Zuidlaren, Magnus Kerk Anloo, Nederlands Hervormde Kerk Eext, ’t Kleine kerkje Gieterveen en  Hervormde Kerk Gieten.

Programma:

Dorpskerk Gieten
Adres: Brink 8
Open van 12.30 - 17.00 uur
Om 13.30 uur is er een optreden van leerlingen van muziekschool 'De Hondsrug'
Hele middag is er iemand aanwezig om, indien gewenst, over de kerk te vertellen en vragen te beantwoorden.

Culinair: Koffie en thee.

Synagoge Zuidlaren
Adres: Zuiderstraat 1
Open van 11.00 - 17.00 uur
Vanaf 11.00 uur Diverse demonstraties ‘Boventoon zingen’
Voorafgaand aan de optredens wordt een korte uitleg gegeven.
Vanaf 14.00 uur Diverse optredens van het Do-Mi kamerkoor o.l.v. Cas Straatman

Culinair: Joodse hapjes, zoals Gallus-brood met humus en olijven, en witte wijn.

Magnus Kerk Anloo
Adres: Kerkenbrink 1, 9467 PH Anloo
Open van 12.30 - 17.00 uur
Tot 15.00 uur Diverse orgelconcerten door Doewe Kraster en Wim van de Laar
De Magnuskerk heeft maar liefst drie orgels: het grote Radeker Garrels orgel, het Freytag kabinet orgel en het Van Vulpen orgel.
15.00 – 17.00 uur Optreden van blokfluitensemble Sophia Heeres
Hele middag worden er rondleidingen gegeven door Folkert Folkerts.

Culinair: Koffie, thee

Nederlands Hervormde Kerk Eext
Adres: Kloosterstraat 2
Open van 11.00 - 17.00 uur
Diverse optredens van het kwartet Veldslag
Eigen composities en arrangementen zijn met liefde geschreven en worden omlijst door improvisaties met een knipoog naar diverse muziek genres.

Culinair: Wijnproeverij en hapjes bij sfeervolle muziek.

’t Kleine Kerkje Gieterveen
Adres: Broek 2
Open van 11.00 - 16.00 uur
Diverse optredens van Trio: een gelegenheidsorkest met Heleen van Veen (dwarsfluit), Diny Camello (accordeon) en Elisabeth Stikkebroek (cello)
De goede akoestiek van dit kleine kerkje leent zich prachtig voor de lichte wereldmuziek die dit trio ten gehore brengt.
Expositie schilderijen van Cor van Bemmel. De kusntenaars is aanwezig om over schilderen en over haar werk te vertellen.

Culinair: Koffie en thee geserveerd met eigen gemaakt gebak of lunchbroodjes door de theeschenkerij de Blauwe Heksenketel.

Eredienst Bethlehemkerk
datum en tijdstip 26-05-2019 om 9.30

Eredienst Bethlehemkerk, Hemelvaartsdag
datum en tijdstip 30-05-2019 om 9.30

Eredienst Dorpskerk
datum en tijdstip 02-06-2019 om 9.30

Wandel mee met de dominee!
datum en tijdstip 06-06-2019 om 09.30

Kerkdienst Dekelhem
datum en tijdstip 07-06-2019 om 19.00

Kom! Zing met ons...
Kom zing op deze dag
met ons het lied van leven.
En deel met ons het licht,
de kracht door God gegeven.
Drink met ons uit de bron
van water rijk en fris.
Vier met ons nu het woord,
dat God met mensen is.

Dat God met mensen is,
dát willen wij beamen
in woorden en in daad,
met hart en handen samen.
Zijn Geest doorademt ons,
bezielt héél ons bestaan.
God die met mensen is,
wil met ons verdergaan!

...met hart en handen samen!