di 22 maart 2016

Witte kerkje Gasselte

Dinsdag 27 oktober over het Bijbelboek Mattheüs
Dinsdag 22 Maart over het Bijbelboek Johannes

De Bijbel bestaat uit twee delen, het Oude en het Nieuwe Testament. Het eerste deel is de basis van het Joodse geloof en geschreven in het Hebreeuws. Met de Jezusbeweging werd dit aloude testament ook basis voor het Christelijke geloof en het Nieuwe Testament geschreven in het Grieks. Het Joodse geloof ging als het ware de wereld in en vond daar een geheel nieuwe context. En dat was best een spannende overgang. Sowieso vertegenwoordigt de Griekse taal een heel andere belevingswereld dan het Hebreeuws  en sommige dingen uit de Joodse  beleving werden gewoon overgenomen en andere overboord gezet.

In zijn lezingen zal ds. Vaessen aandacht geven aan deze verschillende manieren van verwerken van het Hebreeuwse geloofs- en gedachtegoed. De evangelist Mattheüs is namelijk vrij stevig verankerd in de Joodse geloofstraditie, terwijl de evangelist Johannes veel meer is beïnvloed door de Griekse manier van doen en denken. Dat ze toch naast de andere evangelisten gebroederlijk naast elkaar zijn opgenomen in het Nieuwe Testament, zegt wel iets over de kern en de aard van het Christelijke geloof.

Kerkdienst 17 januari 2021

Online dienst 17 januari 2021