di 22 maart 2016

Witte kerkje Gasselte

Dinsdag 27 oktober over het Bijbelboek Mattheüs
Dinsdag 22 Maart over het Bijbelboek Johannes

De Bijbel bestaat uit twee delen, het Oude en het Nieuwe Testament. Het eerste deel is de basis van het Joodse geloof en geschreven in het Hebreeuws. Met de Jezusbeweging werd dit aloude testament ook basis voor het Christelijke geloof en het Nieuwe Testament geschreven in het Grieks. Het Joodse geloof ging als het ware de wereld in en vond daar een geheel nieuwe context. En dat was best een spannende overgang. Sowieso vertegenwoordigt de Griekse taal een heel andere belevingswereld dan het Hebreeuws  en sommige dingen uit de Joodse  beleving werden gewoon overgenomen en andere overboord gezet.

In zijn lezingen zal ds. Vaessen aandacht geven aan deze verschillende manieren van verwerken van het Hebreeuwse geloofs- en gedachtegoed. De evangelist Mattheüs is namelijk vrij stevig verankerd in de Joodse geloofstraditie, terwijl de evangelist Johannes veel meer is beïnvloed door de Griekse manier van doen en denken. Dat ze toch naast de andere evangelisten gebroederlijk naast elkaar zijn opgenomen in het Nieuwe Testament, zegt wel iets over de kern en de aard van het Christelijke geloof.

Koffieochtend
datum en tijdstip 23-05-2019 om 09.30

Tafelgesprek
datum en tijdstip 23-05-2019 om 20.00

Kerkdienst Dekelhem
datum en tijdstip 24-05-2019 om 19.00

Eredienst Bethlehemkerk
datum en tijdstip 26-05-2019 om 9.30

Eredienst Bethlehemkerk, Hemelvaartsdag
datum en tijdstip 30-05-2019 om 9.30

Kom! Zing met ons...
Kom zing op deze dag
met ons het lied van leven.
En deel met ons het licht,
de kracht door God gegeven.
Drink met ons uit de bron
van water rijk en fris.
Vier met ons nu het woord,
dat God met mensen is.

Dat God met mensen is,
dát willen wij beamen
in woorden en in daad,
met hart en handen samen.
Zijn Geest doorademt ons,
bezielt héél ons bestaan.
God die met mensen is,
wil met ons verdergaan!

...met hart en handen samen!