DE DORPSKERK DE DORPSKERK

De Dorpskerk staat enigszins buiten het huidige centrum van bedrijvigheid. Aan de Brink (nr. 8), op de hoek van de Schoolstraat, torent zij statig boven alle gebouwen, die Gieten rijk is, uit. In 2011 was zij dan ook meteen een fraai onderdeel van het achtergrond- decor van de Drentse Bluesopera en heeft daarmee zelfs Koninklijk Theater Carré gehaald.

Het kerkgebouw, gebouwd in 1849, is net als haar toren uit 1804 (en herbouwd in 1864), sinds 1965 een Rijksmonument.

Het kerkgebouw
De kerk is erkend als Rijksmonument vanwege haar inventaris. Bij de kerk behoren een 17de eeuwse preekstoel, twee zilveren bekers uit respectievelijk 1644 en 1840, een smeedijzeren doopbekken van eind 18de eeuw, een orgel uit 1894, een offerblok uit 1785 en de rouwkast voor Nicolaas Harmen van Echten uit 1742. Op het koor liggen vier grafzerken uit de jaren 1646, 1650, 1677 en 1765. Respectievelijk van zijn vrouw, dochter en dominee Johannes Knijphuijsen en van dominee Henricus Carolus van Bijler.

Ook twee 18de eeuwse kerkbanken: “het gestoelte, bestaande uit twee banken en een meidenbank”, geschonken in 1837 door de erfgenamen van dominee Johannes Dijck behoren tot de inventaris. Deze banken zijn, in afwachting van restauratie, opgeslagen bij een restaurateur.

Kerk voor de verbouwing

De toren
In de toren hangen twee klokken uit respectievelijk 1520 en 1565. Op de oudste klok staat o.a. een afbeelding van Christus en van Maria met kindje Jezus.

Op de torenspits staat een paard met daaronder drie appels. Het paard symboliseert de (boeren)gemeenschap waarmee de kerk van Gieten verbonden is. De appels staan symbool voor het teken van de verleiding (Genesis 3: De zondeval van Adam en Eva in het Hof van Eden).

Tekst: Janine Knol
Bronnen:
Drents Archief
Encyclopedie Drenthe Online
Oorkondeboek Groningen en Drenthe

datum en tijdstip 01-08-2021 om 9.30

Een omarmer
Ik wil graag een omarmer zijn,
die and’ren kan verwarmen,
die lief kan hebben zonder taal
met uitgestoken armen.
Ik wil geen strenge rechter zijn,
doch een geboren pleiter wezen
en, Vader, mag toch iedereen
dat in mijn ogen lezen.

Ik wil graag een omarmer zijn
daar, waar de wanhoop griefde.
Heer, met een liefdevol gebaar
vertaal ik woordeloos uw liefde!
Want dat is toch een groot geheim,
het stille wonder van erbarmen,
dat ieder mensenkind verstaat
de taal van uitgestoken armen.

Ik wil graag een omarmer zijn
en metterdaad uw naam belijden.
Ik wil graag een ontfermer zijn,
die strijdt waar and’ren strijden.
En als mijn armen moede zijn,
wilt Gij ze dan opnieuw weer sterken,
opdat ze als een instrument
Heer, in uw handen blijven werken.

Frits Deubel

Breit u mee?
Breit u ook met ons mee voor Roemenië?